Dzisiaj jest czwartek, 25.04.24, imieniny: Erwiny, Jaroslawa

Smaczne pisanie

Pizza romansująca z Anchois

Autor: Ewa Inn, data dodania: 22-08-2009 Pizza romansująca z Anchois

W kuchni jak w Ĺźyciu – nuda nie jest pożądana. Dlatego warto co jakiś czas pokusić się o jakieś urozmaicenie. Ryba na placku droĹźdĹźowym, to chyba nie jest popularna wersja pizzy, prawda? Frutti di mare owszem – jakieś „robalki” z ośmioma ramionami zakończonymi przyssawkami lub te wydłubane z muszelek – znamy tę opcję chyba wszyscy.


Tym razem spróbowałam więc poeksperymentować z rybą. Na ciasto postanowiłam nałoĹźyć znanego nam wszystkim mintaja. Ĺťeby jednak nie było zbyt swojsko (bo mintaj, to podstawa w standardowej polskiej kuchni), pomyślałam o składniku, który podkreśliłby smak dania. Mowa o anchois czyli wielkiej sardeli, krewniaczce śledzia i sardynki. Czy to dlatego, Ĺźe nie pływa w Bałtyku, jest dla Polaków tak niepopularną rybą? Na świecie spoĹźywa się ją w róĹźny sposób: w Rosji wędzi się, na Dalekim Wschodzie suszy, Hiszpanie uwielbiają jej filety na kromce chleba skropionego oliwą, we Francji i Włoszech popularna jest świeĹźa, z kolei specjałem kuchni azjatyckiej jest sok z sardeli, który powstaje dzięki fermentacji tej ryby z solą. Natomiast na polskim stole właściwie jest nieobecna, a w sklepach występuje głównie w postaci konserwowej - puszki z koreczkami lub filetami. Jak się nie ma tego co się lubi, to się lubi to, co się ma – kupiłam puszkę z filetami anchois, pozostałe potrzebne składniki i do dzieła!

Ciasto droĹźdĹźowe:

40 dkg mąki

3 dkg droĹźdĹźy

4 łyżki oliwy (olej)

2/3 szklanki mleka

½ łyĹźeczki soli

½ łyĹźeczki cukru

szczypta pieprzu, bazylii, oregano

(składniki na dwie pizzy o średnio grubym cieście wielkości talerza obiadowego)

DroĹźdĹźe rozpuścić w mleku, dolać rozczyn do reszty składników i wyrabiać tak długo (ręcznie lub mikserem ) aĹź powstanie jednolita, gładka masa, nieprzywierająca do naczynia. Ciasto pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:

1 duĹźa cebula

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy (olej)

2 duże łyżki przecieru pomidorowego

1 kostka rosołowa (jest w niej juĹź sól)

łyżeczka cukru

szczypta pieprzu

oregano, bazylia

1/3 szklanki wody

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki i przysmaĹźamy, aĹź będą szkliste. Dorzucamy pokrojony czosnek i mieszając, wszystko nadaj smaĹźymy. Po chwili dolewamy część wody, ciągle mieszając. Do tego dodajemy przecier pomidorowy, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy kostkę rosołową, przyprawy, podlewamy co chwilę wodą i oczywiście mieszamy jeszcze przez chwilę, aĹź do zagotowania się gęstego sosu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Dodatki:

2 filety z mintaja (lub innej ryby)

puszka z filetami anchois (dla odwaĹźnych dwie puszki)

przyprawa do ryb, papryka mielona, sól (z nią ostroĹźnie, poniewaĹź anchois jest słone)

Filety tniemy na cienkie plasterki po skosie, przyprawiamy papryką lub przyprawą do ryb (lub jednym i drugim), lekko solimy. Fileciki anchois kroimy na mniejsze kawałki.

Jeszcze trochę i danie gotowe

Ciasto formujemy na duĹźej blasze wysmarowanej olejem, lub dzielimy na mniejsze części i tworzymy kilka mniejszych placków (wedle uznania), nakładamy na nie sos pomidorowy, na to układamy mintajowe plasterki, na przemian z aromatyczną anchois. Na całość nakładamy potarty Ĺźółty ser, który moĹźemy dodatkowo posypać bazylią lub oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach.

Gdyby moje podniebienie mogło mówić, to juĹź po pierwszym kęsie nieznanego mu wcześniej dania rzekłoby kolokwialnie „ten korzenny, cudowny smak po prostu mnie rozwalił”. I takich teĹź doznań Ĺźyczę właśnie Państwu.

  • Sos pomidorowy / Fot. Ewa Inn
  • Rybne dodatki / Fot. Ewa Inn
  • Gotowe danie / Fot. Ewa Inn

separ