Smaczne pisanie
Pizza romansujÄ ca z Anchois
Autor: Ewa Inn, data dodania: 22-08-2009W kuchni jak w Ĺźyciu – nuda nie jest poĹźÄ dana. Dlatego warto co jakiĹ czas pokusiÄ siÄ o jakieĹ urozmaicenie. Ryba na placku droĹźdĹźowym, to chyba nie jest popularna wersja pizzy, prawda? Frutti di mare owszem – jakieĹ „robalki” z oĹmioma ramionami zakoĹczonymi przyssawkami lub te wydĹubane z muszelek – znamy tÄ opcjÄ chyba wszyscy.
Tym razem spróbowaĹam wiÄc poeksperymentowaÄ z rybÄ . Na ciasto postanowiĹam naĹoĹźyÄ znanego nam wszystkim mintaja. Ĺťeby jednak nie byĹo zbyt swojsko (bo mintaj, to podstawa w standardowej polskiej kuchni), pomyĹlaĹam o skĹadniku, który podkreĹliĹby smak dania. Mowa o anchois czyli wielkiej sardeli, krewniaczce Ĺledzia i sardynki. Czy to dlatego, Ĺźe nie pĹywa w BaĹtyku, jest dla Polaków tak niepopularnÄ rybÄ ? Na Ĺwiecie spoĹźywa siÄ jÄ w róĹźny sposób: w Rosji wÄdzi siÄ, na Dalekim Wschodzie suszy, Hiszpanie uwielbiajÄ jej filety na kromce chleba skropionego oliwÄ , we Francji i WĹoszech popularna jest ĹwieĹźa, z kolei specjaĹem kuchni azjatyckiej jest sok z sardeli, który powstaje dziÄki fermentacji tej ryby z solÄ . Natomiast na polskim stole wĹaĹciwie jest nieobecna, a w sklepach wystÄpuje gĹównie w postaci konserwowej - puszki z koreczkami lub filetami. Jak siÄ nie ma tego co siÄ lubi, to siÄ lubi to, co siÄ ma – kupiĹam puszkÄ z filetami anchois, pozostaĹe potrzebne skĹadniki i do dzieĹa!
Ciasto droĹźdĹźowe:
40 dkg mÄ ki
3 dkg droĹźdĹźy
4 ĹyĹźki oliwy (olej)
2/3 szklanki mleka
½ ĹyĹźeczki soli
½ ĹyĹźeczki cukru
szczypta pieprzu, bazylii, oregano
(skĹadniki na dwie pizzy o Ĺrednio grubym cieĹcie wielkoĹci talerza obiadowego)
DroĹźdĹźe rozpuĹciÄ w mleku, dolaÄ rozczyn do reszty skĹadników i wyrabiaÄ tak dĹugo (rÄcznie lub mikserem ) aĹź powstanie jednolita, gĹadka masa, nieprzywierajÄ ca do naczynia. Ciasto pozostawiÄ (w ciepĹym miejscu) do wyroĹniÄcia.
Sos pomidorowy:
1 duĹźa cebula
2 zÄ bki czosnku
2-3 ĹyĹźki oliwy (olej)
2 duĹźe ĹyĹźki przecieru pomidorowego
1 kostka rosoĹowa (jest w niej juĹź sól)
ĹyĹźeczka cukru
szczypta pieprzu
oregano, bazylia
1/3 szklanki wody
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulÄ pokrojonÄ w cienkie póĹplasterki i przysmaĹźamy, aĹź bÄdÄ szkliste. Dorzucamy pokrojony czosnek i mieszajÄ c, wszystko nadaj smaĹźymy. Po chwili dolewamy czÄĹÄ wody, ciÄ gle mieszajÄ c. Do tego dodajemy przecier pomidorowy, nie zapominajÄ c o mieszaniu. Dodajemy kostkÄ rosoĹowÄ , przyprawy, podlewamy co chwilÄ wodÄ i oczywiĹcie mieszamy jeszcze przez chwilÄ, aĹź do zagotowania siÄ gÄstego sosu. Odstawiamy do ostygniÄcia.
Dodatki:
2 filety z mintaja (lub innej ryby)
puszka z filetami anchois (dla odwaĹźnych dwie puszki)
przyprawa do ryb, papryka mielona, sól (z niÄ ostroĹźnie, poniewaĹź anchois jest sĹone)
Filety tniemy na cienkie plasterki po skosie, przyprawiamy paprykÄ lub przyprawÄ do ryb (lub jednym i drugim), lekko solimy. Fileciki anchois kroimy na mniejsze kawaĹki.
Jeszcze trochÄ i danie gotowe
Ciasto formujemy na duĹźej blasze wysmarowanej olejem, lub dzielimy na mniejsze czÄĹci i tworzymy kilka mniejszych placków (wedle uznania), nakĹadamy na nie sos pomidorowy, na to ukĹadamy mintajowe plasterki, na przemian z aromatycznÄ anchois. Na caĹoĹÄ nakĹadamy potarty ĹźóĹty ser, który moĹźemy dodatkowo posypaÄ bazyliÄ lub oregano. Tak przygotowanÄ pizzÄ wkĹadamy na ok. 20 minut do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach.
Gdyby moje podniebienie mogĹo mówiÄ, to juĹź po pierwszym kÄsie nieznanego mu wczeĹniej dania rzekĹoby kolokwialnie „ten korzenny, cudowny smak po prostu mnie rozwaliĹ”. I takich teĹź doznaĹ ĹźyczÄ wĹaĹnie PaĹstwu.