Smaczne pisanie
Golonka zimowÄ porÄ
Autor: Ewa Inn, data dodania: 17-12-2009Na tĹuĹciuchnÄ goloneczkÄ, która czÄsto odpycha gigantycznÄ iloĹciÄ kalorii, w mroĹşne dni spoglÄ damy przychylniejszym okiem. Pora roku sprzyja – zimÄ mamy mniej pomysĹów na wypeĹnienie wolnego czasu, za to wiÄkszÄ ochotÄ na konsumpcjÄ kalorycznego poĹźywienia.
MoĹźe wiÄc poĹwiÄÄmy trochÄ czasu w kuchni na przyrzÄ dzenie aromatycznego, smacznego kawaĹka miÄsa? JeĹli nie dla nas, to moĹźe dla domowników pĹci mÄskiej, którzy najczÄĹciej lubujÄ siÄ w tej potrawie?
Golonka wylegujÄ ca siÄ na kapuĹcie
golonka wieprzowa
30 dkg kapusty kiszonej
1 duĹźe kwaskowate jabĹko
1 ĹyĹźka smalcu
1 cebula
3 jagody jaĹowca
1 liĹÄ laurowy
1 ziemniak
sól, pieprz
puszka piwa
GolonkÄ pĹuczemy i usuwamy ewentualne wĹoski. SkórÄ golonki nacinamy w kratÄ. WkĹadamy do osolonej gorÄ cej wody, gotujemy przez 15 min, by wytopiĹ siÄ czÄĹciowo tĹuszcz. WyciÄ gamy, osuszamy papierem, dokĹadnie solimy. Wywar odkĹadamy, golonkÄ wkĹadamy do piekarnika ogrzanego do temperatury 250 stopni na kratÄ, pod którÄ podstawiamy naczynie do zbierania tĹuszczu. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturÄ do 190 stopni. Pieczemy 2 godziny, czÄsto obracajÄ c i polewajÄ c piwem i wywarem z golonki.
JabĹka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, szatkujemy. Dusimy na smalcu razem z drobno pokrojonÄ w kostkÄ cebulÄ . Dodajemy kapustÄ i trochÄ wywaru pozostaĹego po gotowaniu golonki, dalej gotujemy do miÄkkoĹci, razem z liĹciem laurowym i jaĹowcem. WyciÄ gamy przyprawy, do gotujÄ cej siÄ kapusty trzemy na grubej tarce surowy ziemniak, doprawiamy solÄ i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5-10 min.
KapustÄ wykĹadamy na talerz, na niej kĹadziemy golonkÄ. Danie to moĹźemy jeĹÄ z pieczywem, frytkami, ziemniakami, obowiÄ zkowo równieĹź powinna znaleĹşÄ siÄ na stole musztarda lub tarty chrzan.