Dzisiaj jest niedziela, 14.08.22, imieniny: Alfreda, Atanazji

Smaczne pisanie

Golonka zimową porą

Autor: Ewa Inn, data dodania: 17-12-2009 Golonka zimową porą

Na tłuściuchną goloneczkę, która często odpycha gigantyczną ilością kalorii, w mroźne dni spoglądamy przychylniejszym okiem. Pora roku sprzyja – zimą mamy mniej pomysłów na wypełnienie wolnego czasu, za to większą ochotę na konsumpcję kalorycznego pożywienia.


Może więc poświęćmy trochę czasu w kuchni na przyrządzenie aromatycznego, smacznego kawałka mięsa? Jeśli nie dla nas, to może dla domowników płci męskiej, którzy najczęściej lubują się w tej potrawie?

Golonka wylegująca się na kapuście  

golonka wieprzowa 

30 dkg kapusty kiszonej

1 duże kwaskowate jabłko

1 łyżka smalcu

1 cebula

3 jagody jałowca

1 liść laurowy

1 ziemniak

sól, pieprz

puszka piwa

Golonkę płuczemy i usuwamy ewentualne włoski. Skórę golonki nacinamy w kratę. Wkładamy do osolonej gorącej wody, gotujemy przez 15 min, by wytopił się częściowo tłuszcz. Wyciągamy, osuszamy papierem, dokładnie solimy. Wywar odkładamy, golonkę wkładamy do piekarnika ogrzanego do temperatury 250 stopni na kratę, pod którą podstawiamy naczynie do zbierania tłuszczu. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni. Pieczemy 2 godziny, często obracając i polewając piwem i wywarem z golonki.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, szatkujemy. Dusimy na smalcu razem z drobno pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy kapustę i trochę wywaru pozostałego po gotowaniu golonki, dalej gotujemy do miękkości, razem z liściem laurowym i jałowcem. Wyciągamy przyprawy, do gotującej się kapusty trzemy na grubej tarce surowy ziemniak, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5-10 min.

Kapustę wykładamy na talerz, na niej kładziemy golonkę. Danie to możemy jeść z pieczywem, frytkami, ziemniakami, obowiązkowo również powinna znaleźć się na stole musztarda lub tarty chrzan.


separ