Smaczne pisanie
Solianka - rosyjskie klimaty na naszym stole
Autor: Ewa Inn, data dodania: 25-03-2010Mowa o jednej ze sĹynniejszych zup rosyjskich. Nie wiedziaĹam o jej istnieniu, póki nie zawitaĹam do pewnej ukraiĹskiej restauracji w Krakowie. OdkryĹam wtedy zaskakujÄ cÄ mieszankÄ subtelnych smaków, której nawet nie potrafiĹam zdefiniowaÄ.
Po powrocie do domu postanowiĹam dotrzeÄ do przepisu, który niebawem przetestowaĹam. RozszyfrowaĹam sekret tego sĹono-kwaĹnego smaku, który uzyskuje siÄ dziÄki ogórkom kiszonym, oliwkom i cytrynie. UdaĹo siÄ! Wiem juĹź, Ĺźe ta wykwintna i poĹźywna zupa wpisze siÄ na staĹe w menu mojej kuchni.
SkĹadniki
- 1,5 l wywaru z koĹci, kawaĹka selera i 1 pietruszki,
- 30 dkg miÄsa woĹowego,
- 2 parówki lub zamiennie kieĹbasa,
- 10 dkg szynki,
- kawaĹek sĹoniny i wÄdzonej wÄdliny równieĹź mile widziany,
- 10 dkg nerki,
- 3 ogórki kiszone,
- 10 dkg kaparów,
- 5 dkg oliwek,
- 2-3 cebule,
- 1-2 zÄ
bki czosnku (niekoniecznie)
- 1 ĹyĹźka koncentratu pomidorowego,
- 10 dkg Ĺmietan,
- 1 ĹyĹźka masĹa,
- 1/2 cytryny,
- ziele angielskie, listek laurowy,
- sól, pieprz,
- 2 ĹyĹźki posiekanej natki z pietruszki.
Do dzieĹa
Do wywaru z koĹci wĹóĹź miÄso i szynkÄ. Gotuj do miÄkkoĹci. NerkÄ ugotuj oddzielnie (jeĹli nie lubisz nerek przez ich specyficzny zapach, nie przejmuj siÄ – po ugotowaniu w osobnej wodzie, w gotowej juĹź soliance ów zapach jest kompletnie niewyczuwalny!). MiÄso i szynkÄ po ugotowaniu pokrój na sĹupki. Parówki/kieĹbasÄ pokrój na plasterki. Nerki na cienkie plasterki. Wywar z miÄsa przecedĹş i wĹóĹź do niego z powrotem pokrojone miÄsa.
Na maĹle usmaĹź cebulÄ pokrojonÄ
w piórka. Gdy bÄdzie szklista dodaj koncentrat pomidorowy i razem przesmaĹź. Pod koniec moĹźesz dorzuciÄ posiekany czosnek. PrzerzuÄ zawartoĹÄ do gotujÄ
cego siÄ wywaru z miÄsem.
Ogórki obierz ze skóry, przekrój wzdĹuĹź, wytnij pestki i pokrój na plasterki gruboĹci ok. 5 mm. Kapary przepĹucz i przebierz. WrzuÄ do wywaru. Oliwki pokrój na nieco mniejsze czÄĹci. PoĹowÄ wrzuÄ do wywaru. Dodaj przyprawy (bÄ
dĹş ostroĹźny z soleniem, pamiÄtajÄ
c, Ĺźe skĹadniki sÄ
teĹź sĹone) i gotuj ok. 15 min.
Po tym czasie zupÄ dopraw ĹmietanÄ
, pamiÄtajÄ
c, Ĺźeby w kubeczku nieco zupy rozprowadziÄ ze ĹmietanÄ
, aby siÄ nie zwarzyĹa. WrzuÄ resztÄ oliwek. Skosztuj, ewentualnie jeszcze dopraw (nie zaszkodzi wsypaÄ szczypty cukru). Dodaj posiekanÄ
natkÄ pietruszki.
DiabeĹ tkwi w szczegóĹach
Na kaĹźdy talerz po nalaniu zupy naĹóĹź plasterek cytryny, która w soliance nie sĹuĹźy tylko ozdobie. To waĹźny skĹadnik, nadajÄ
cy zupie niepowtarzalny smak – cudowna kulinarna kropka nad „i”.