Dzisiaj jest środa, 24.04.24, imieniny: Egberta, Fidelisa

Smaczne pisanie

Czas Wielkanocy - czas pasztetu

Autor: Ewa Inn, data dodania: 31-03-2010 Czas Wielkanocy - czas pasztetu

Wielkanoc w kuchni jest czasem kulinarnych popisów, przy czym skłaniamy się wtedy bardziej ku tradycyjnym potrawom, niĹź nowatorskim eksperymentom. Dzięki temu pojawiają się na świątecznych stołach jaja, wędliny, pieczenie, sałatki, ciasta, roztaczając te same, znane często od wielu pokoleń cudowne zapachy.


Są domy, w których w święta nie moĹźe zabraknąć starego, dobrego pasztetu, cieszącego przecieĹź ludzkie podniebienia od stuleci. I bynajmniej nie chodzi tu o kupny produkt, czasem będący tylko z nazwy pasztetem. Chyba kaĹźdy z nas chociaĹź raz miał wątpliwą przyjemność mieć w ustach wyrób pasztetopodobny rodem z półki sklepowej i przełykając to „coś”, zastanawiał się wtedy z trwogą, co moĹźe wchodzić w skład tej podłej strawy. Pasztet pasztetowi nierówny. A juĹź na pewno nie kupny domowemu. 

Jeśli chcemy więc zjeść smaczny, prawdziwy pasztet i nie zastanawiać się co do niego zmielono i jakie „ulepszacze” udające smak i zapach do niego dodano – kupmy składniki i upieczmy nasz domowy, wyborny pasztet. MoĹźemy jeść go na ciepło, na zimno, kroić w plastry, smarować nim pieczywo, a nawet jego kawałeczki obtoczyć w cieście naleśnikowym i upiec na tłuszczu paszteciki. MoĹźemy nadawać mu róĹźny smak przez dodanie do masy suszonych śliwek, grzybów, czosnku, marynowanej papryki, ziół lub innych dodatków, w których gustuje nasze podniebienie. 

W tym roku i ja, tradycyjnie juĹź, wstawię do piekarnika pyszną masę mięsną, aby wyciągnąć złocisty, puszysty, aromatyczny pasztet, którego, mam nadzieję, nasze prababki by się nie powstydziły. 

Czas na przepis 

½ kg boczku świeĹźego

½ kg łopatki

15 dkg wątróbki drobiowej

1 mała marchewka

1 mała pietruszka

1 por

2 małe bułki

2 jajka

3 ząbki czosnku

2 cebule

2 liście laurowe

ziele angielskie 

sól, pieprz, papryka i inne przyprawy wg uznania

Boczek, łopatkę, marchewkę, pietruszkę i por zalać wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy będzie wszystko miękkie, dodać na 2-3 min. wątróbkę. Ugotowane składniki wyjąć z wody. W wywarze zamoczyć 2 małe bułki (lub 1 dużą).  Przemielić wszystko przez maszynkę (moĹźna 2-3 razy). Dodać 3 ząbki czosnku, 2 cebule i teĹź przemielić. Przyprawić solą, papryką i pieprzem, dodać 2 surowe jaja. Foremkę wyłoĹźyć folią aluminiową posmarowaną smalcem, na to wyłoĹźyć masę. Wierzch pasztetu dla dekoracji moĹźna posypać kolorowym pieprzem lub połoĹźyć plasterki boczku. Foremkę warto włoĹźyć do większego pojemnika z wodą i tak wstawić do piekarnika, dzięki czemu pasztet będzie delikatniejszy i wilgotniejszy. Piec 1 ½ godz. w temp. ok. 180 stopni.


separ