Smaczne pisanie
Czas Wielkanocy - czas pasztetu
Autor: Ewa Inn, data dodania: 31-03-2010Wielkanoc w kuchni jest czasem kulinarnych popisów, przy czym skĹaniamy siÄ wtedy bardziej ku tradycyjnym potrawom, niĹź nowatorskim eksperymentom. DziÄki temu pojawiajÄ siÄ na ĹwiÄ tecznych stoĹach jaja, wÄdliny, pieczenie, saĹatki, ciasta, roztaczajÄ c te same, znane czÄsto od wielu pokoleĹ cudowne zapachy.
SÄ domy, w których w ĹwiÄta nie moĹźe zabraknÄ Ä starego, dobrego pasztetu, cieszÄ cego przecieĹź ludzkie podniebienia od stuleci. I bynajmniej nie chodzi tu o kupny produkt, czasem bÄdÄ cy tylko z nazwy pasztetem. Chyba kaĹźdy z nas chociaĹź raz miaĹ wÄ tpliwÄ przyjemnoĹÄ mieÄ w ustach wyrób pasztetopodobny rodem z póĹki sklepowej i przeĹykajÄ c to „coĹ”, zastanawiaĹ siÄ wtedy z trwogÄ , co moĹźe wchodziÄ w skĹad tej podĹej strawy. Pasztet pasztetowi nierówny. A juĹź na pewno nie kupny domowemu.
JeĹli chcemy wiÄc zjeĹÄ smaczny, prawdziwy pasztet i nie zastanawiaÄ siÄ co do niego zmielono i jakie „ulepszacze” udajÄ ce smak i zapach do niego dodano – kupmy skĹadniki i upieczmy nasz domowy, wyborny pasztet. MoĹźemy jeĹÄ go na ciepĹo, na zimno, kroiÄ w plastry, smarowaÄ nim pieczywo, a nawet jego kawaĹeczki obtoczyÄ w cieĹcie naleĹnikowym i upiec na tĹuszczu paszteciki. MoĹźemy nadawaÄ mu róĹźny smak przez dodanie do masy suszonych Ĺliwek, grzybów, czosnku, marynowanej papryki, zióĹ lub innych dodatków, w których gustuje nasze podniebienie.
W tym roku i ja, tradycyjnie juĹź, wstawiÄ do piekarnika pysznÄ masÄ miÄsnÄ , aby wyciÄ gnÄ Ä zĹocisty, puszysty, aromatyczny pasztet, którego, mam nadziejÄ, nasze prababki by siÄ nie powstydziĹy.
Czas na przepis
½ kg boczku ĹwieĹźego
½ kg Ĺopatki
15 dkg wÄ tróbki drobiowej
1 maĹa marchewka
1 maĹa pietruszka
1 por
2 maĹe buĹki
2 jajka
3 zÄ bki czosnku
2 cebule
2 liĹcie laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz, papryka i inne przyprawy wg uznania
Boczek, ĹopatkÄ, marchewkÄ, pietruszkÄ i por zalaÄ wodÄ , posoliÄ, dodaÄ liĹcie laurowe, ziele angielskie i gotowaÄ. Gdy bÄdzie wszystko miÄkkie, dodaÄ na 2-3 min. wÄ tróbkÄ. Ugotowane skĹadniki wyjÄ Ä z wody. W wywarze zamoczyÄ 2 maĹe buĹki (lub 1 duĹźÄ ). PrzemieliÄ wszystko przez maszynkÄ (moĹźna 2-3 razy). DodaÄ 3 zÄ bki czosnku, 2 cebule i teĹź przemieliÄ. PrzyprawiÄ solÄ , paprykÄ i pieprzem, dodaÄ 2 surowe jaja. ForemkÄ wyĹoĹźyÄ foliÄ aluminiowÄ posmarowanÄ smalcem, na to wyĹoĹźyÄ masÄ. Wierzch pasztetu dla dekoracji moĹźna posypaÄ kolorowym pieprzem lub poĹoĹźyÄ plasterki boczku. ForemkÄ warto wĹoĹźyÄ do wiÄkszego pojemnika z wodÄ i tak wstawiÄ do piekarnika, dziÄki czemu pasztet bÄdzie delikatniejszy i wilgotniejszy. Piec 1 ½ godz. w temp. ok. 180 stopni.