WiedzieÄ wiÄcej
Potrawy, ktĂłrych powinniĹmy siÄ wystrzegaÄ
Autor: Ewa Inn, data dodania: 22-11-2014Jedni jedzÄ , Ĺźeby ĹźyÄ, inni ĹźyjÄ , Ĺźeby jeĹÄ. I jedni i drudzy mogÄ spoĹźywaÄ zarówno zdrowÄ , cennÄ dla organizmu ĹźywnoĹÄ, jak i szkodliwÄ o niskich wartoĹciach odĹźywczych, z duĹźÄ iloĹciÄ niepoĹźÄ danych skĹadników i nadprogramowych kalorii.
Nasza ĹwiadomoĹÄ kulinarna na szczÄĹcie wzrasta, a wraz z niÄ
zdolnoĹÄ umiejÄtnego eliminowania niezdrowej ĹźywnoĹci z codziennego menu. Jednak wciÄ
Ĺź chÄtnie siÄgamy po to, co czÄsto smaczne lub szybkie w przygotowaniu, a jednoczeĹnie zakazane w zdrowej i przemyĹlanej kuchni. Poznajmy niektóre z nich.
BĹyskawiczne zupki z torebek
Faktycznie przygotowuje siÄ je bĹyskawicznie – wystarczy wsypaÄ zawartoĹÄ torebki do miseczki, zalaÄ wrzÄ tkiem, odczekaÄ chwilÄ, aĹź makaron napÄcznieje i gotowe! Prócz tego, Ĺźe zapeĹnimy ĹźoĹÄ dek, nie ma z zawartoĹci wspomnianej wyĹźej miseczki Ĺźadnego poĹźytku. W skĹad tak zwanych „chiĹskich zupek”, które nie majÄ kompletnie nic wspólnego w prawdziwÄ chiĹskÄ kuchniÄ , wchodzÄ produkty wysoko przetworzone z dodatkiem konserwantów, wzmacniaczy smaku i substancji zapobiegajÄ cych zbrylaniu.
Jedzenie z puszki
Wygodne, praktyczne, o dĹugim terminie waĹźnoĹci – moĹźna w nich zamknÄ Ä kolorowe warzywa, miÄsa, zupy, gotowe dania. ChÄtnie siÄgamy po nie w podróĹźy, ale i w domu, gdy czasu lub ochoty na domowe pichcenie brak. PamiÄtajmy jednak o tym, Ĺźe czÄsto puszkowane potrawy miewajÄ kiepskÄ jakoĹÄ, sÄ w ich skĹadzie Ĺrodki konserwujÄ ce, czyli azotan sodu lub potasu, a ponadto w trakcie procesu technologicznego nastÄpuje utrata wartoĹci odĹźywczych, takich jak witaminy i nienasycone kwasy tĹuszczowe. Co równie waĹźne, w niektórych puszkach znajduje siÄ niebezpieczna dla zdrowia substancja – bisfenol A, stosowana w postaci Ĺźywicy epoksydowej, a majÄ ca za zadanie izolowaÄ metal od jedzenia. Substancja ta przenika wraz z jedzeniem do organizmu, mogÄ c powodowaÄ zaburzenia w dziaĹaniu hormonów, choroby serca, cukrzycÄ oraz otyĹoĹÄ.
Chipsy
Nawet dzieci juĹź wiedzÄ , Ĺźe chipsy to wyjÄ tkowo niezdrowa przekÄ ska. A mimo to lubimy je chrupaÄ, bez wzglÄdu na wiek i wagÄ ciaĹa. A o niskÄ wagÄ ciaĹa trudno zadbaÄ, jeĹli siÄga siÄ po te ziemniaczane pĹatki zbyt czÄsto, majÄ one bowiem w 100 gramach do 490 do 550 kcal i 25 a 35 g tĹuszczu. Ponadto posiadajÄ znaczÄ cÄ iloĹÄ soli, mogÄ teĹź byÄ ĹşródĹem szkodliwej substancji kancerogennej i neurotoksycznej, kryjÄ cej siÄ pod nazwÄ akrylamid, powodujÄ cej nieprawidĹowe funkcjonowanie centralnego ukĹadu nerwowego, obniĹźenie odpornoĹci organizmu, zwiÄkszenie tzw. zĹego cholesterolu we krwi oraz ryzyko miaĹźdĹźycy.
Frytki
To kolejna bomba kaloryczna, której czÄsto nie potrafimy sobie odmówiÄ. SpoĹźywane jako osobna przekÄ ska, Ĺwietnie teĹź pasujÄ do daĹ miÄsnych lub rybnych. SmakujÄ z duĹźÄ iloĹciÄ soli, której przecieĹź nie powinniĹmy naduĹźywaÄ. Przygotowywane w lokalach gastronomicznych pozostawiajÄ czÄsto wiele do Ĺźyczenia. SmaĹźone na gĹÄbokim, bywa Ĺźe wielokrotnie uĹźywanym oleju, podawane sÄ wraz z toksycznymi i rakotwórczymi substancjami, takimi jak akrylamid i jego pochodna – glicydamid.