Smaczne pisanie
Cantucci - suchary dla oka, raj dla podniebienia
Autor: Ewa Inn, data dodania: 06-04-2010
Nie wiedziałam o ich istnieniu do czasu, gdy obejrzałam pewien program kulinarny. Pani piekła średnio reprezentacyjne suchary i tak je zachwalała, że postanowiłam je upiec. A gdy już upiekłam i skosztowałam, zakochałam się w nich bezwarunkowo.
» więcej...Czas Wielkanocy - czas pasztetu
Autor: Ewa Inn, data dodania: 31-03-2010
Wielkanoc w kuchni jest czasem kulinarnych popisów, przy czym skłaniamy się wtedy bardziej ku tradycyjnym potrawom, niż nowatorskim eksperymentom. Dzięki temu pojawiają się na świątecznych stołach jaja, wędliny, pieczenie, sałatki, ciasta, roztaczając te same, znane często od wielu pokoleń cudowne zapachy.
» więcej...Solianka - rosyjskie klimaty na naszym stole
Autor: Ewa Inn, data dodania: 25-03-2010
Mowa o jednej ze słynniejszych zup rosyjskich. Nie wiedziałam o jej istnieniu, póki nie zawitałam do pewnej ukraińskiej restauracji w Krakowie. Odkryłam wtedy zaskakującą mieszankę subtelnych smaków, której nawet nie potrafiłam zdefiniować.
» więcej...Golonka zimową porą
Autor: Ewa Inn, data dodania: 17-12-2009
Na tłuściuchną goloneczkę, która często odpycha gigantyczną ilością kalorii, w mroźne dni spoglądamy przychylniejszym okiem. Pora roku sprzyja – zimą mamy mniej pomysłów na wypełnienie wolnego czasu, za to większą ochotę na konsumpcję kalorycznego pożywienia.
» więcej...Zapach pieczonego chleba w naszej kuchni
Autor: Ewa Inn, data dodania: 21-10-2009
Zawsze wydawało mi się, że chleb własnoręcznie upieczony przekracza moje możliwości. Skazana więc byłam na pieczywo kupne, starając się zapominać o ulepszaczach, jakie spożywam wraz z każdą kromką chleba. Aż w końcu powiedziałam stop spulchniaczom, przyśpieszaczom i odpleśniaczom.
» więcej...Ryba po japońsku
Autor: Ewa Inn, data dodania: 20-09-2009
Czasem zdarza nam się być u kogoś i zostać poczęstowanymi potrawą, której wcześniej nie znałyśmy. Bywa, że ta potrawa po skosztowaniu wzbudza nasz zachwyt i pada wtedy pytanie „Co to takiego? Jak to zrobiłaś?”.
» więcej...Krewetki i grzyby mun - główne gwiazdy dania
Autor: Ewa Inn, data dodania: 13-09-2009
Gdy mamy już dość klasycznego schabowego z ziemniakami, zawsze możemy sięgnąć po nieco egzotyki w naszej kuchni. To nie grzech czerpać pomysły i składniki z kuchni innych narodów. Dziś więc zamiast schabowego na talerzu pojawi się drzewny grzyb i smaczny owoc morza.
» więcej...Pizza romansująca z Anchois
Autor: Ewa Inn, data dodania: 22-08-2009
W kuchni jak w życiu – nuda nie jest pożądana. Dlatego warto co jakiś czas pokusić się o jakieś urozmaicenie. Ryba na placku drożdżowym, to chyba nie jest popularna wersja pizzy, prawda? Frutti di mare owszem – jakieś „robalki” z ośmioma ramionami zakończonymi przyssawkami lub te wydłubane z muszelek – znamy tę opcję chyba wszyscy.
» więcej...