Smaczne pisanie
Cantucci - suchary dla oka, raj dla podniebienia
Autor: Ewa Inn, data dodania: 06-04-2010Nie wiedziaĹam o ich istnieniu do czasu, gdy obejrzaĹam pewien program kulinarny. Pani piekĹa Ĺrednio reprezentacyjne suchary i tak je zachwalaĹa, Ĺźe postanowiĹam je upiec. A gdy juĹź upiekĹam i skosztowaĹam, zakochaĹam siÄ w nich bezwarunkowo.
» więcej...Czas Wielkanocy - czas pasztetu
Autor: Ewa Inn, data dodania: 31-03-2010Wielkanoc w kuchni jest czasem kulinarnych popisów, przy czym skĹaniamy siÄ wtedy bardziej ku tradycyjnym potrawom, niĹź nowatorskim eksperymentom. DziÄki temu pojawiajÄ siÄ na ĹwiÄ tecznych stoĹach jaja, wÄdliny, pieczenie, saĹatki, ciasta, roztaczajÄ c te same, znane czÄsto od wielu pokoleĹ cudowne zapachy.
» więcej...Solianka - rosyjskie klimaty na naszym stole
Autor: Ewa Inn, data dodania: 25-03-2010Mowa o jednej ze sĹynniejszych zup rosyjskich. Nie wiedziaĹam o jej istnieniu, póki nie zawitaĹam do pewnej ukraiĹskiej restauracji w Krakowie. OdkryĹam wtedy zaskakujÄ cÄ mieszankÄ subtelnych smaków, której nawet nie potrafiĹam zdefiniowaÄ.
» więcej...Golonka zimowÄ porÄ
Autor: Ewa Inn, data dodania: 17-12-2009Na tĹuĹciuchnÄ goloneczkÄ, która czÄsto odpycha gigantycznÄ iloĹciÄ kalorii, w mroĹşne dni spoglÄ damy przychylniejszym okiem. Pora roku sprzyja – zimÄ mamy mniej pomysĹów na wypeĹnienie wolnego czasu, za to wiÄkszÄ ochotÄ na konsumpcjÄ kalorycznego poĹźywienia.
» więcej...Zapach pieczonego chleba w naszej kuchni
Autor: Ewa Inn, data dodania: 21-10-2009Zawsze wydawaĹo mi siÄ, Ĺźe chleb wĹasnorÄcznie upieczony przekracza moje moĹźliwoĹci. Skazana wiÄc byĹam na pieczywo kupne, starajÄ c siÄ zapominaÄ o ulepszaczach, jakie spoĹźywam wraz z kaĹźdÄ kromkÄ chleba. AĹź w koĹcu powiedziaĹam stop spulchniaczom, przyĹpieszaczom i odpleĹniaczom.
» więcej...Ryba po japoĹsku
Autor: Ewa Inn, data dodania: 20-09-2009Czasem zdarza nam siÄ byÄ u kogoĹ i zostaÄ poczÄstowanymi potrawÄ , której wczeĹniej nie znaĹyĹmy. Bywa, Ĺźe ta potrawa po skosztowaniu wzbudza nasz zachwyt i pada wtedy pytanie „Co to takiego? Jak to zrobiĹaĹ?”.
» więcej...Krewetki i grzyby mun - gĹĂłwne gwiazdy dania
Autor: Ewa Inn, data dodania: 13-09-2009Gdy mamy juĹź doĹÄ klasycznego schabowego z ziemniakami, zawsze moĹźemy siÄgnÄ Ä po nieco egzotyki w naszej kuchni. To nie grzech czerpaÄ pomysĹy i skĹadniki z kuchni innych narodów. DziĹ wiÄc zamiast schabowego na talerzu pojawi siÄ drzewny grzyb i smaczny owoc morza.
» więcej...Pizza romansujÄ ca z Anchois
Autor: Ewa Inn, data dodania: 22-08-2009W kuchni jak w Ĺźyciu – nuda nie jest poĹźÄ dana. Dlatego warto co jakiĹ czas pokusiÄ siÄ o jakieĹ urozmaicenie. Ryba na placku droĹźdĹźowym, to chyba nie jest popularna wersja pizzy, prawda? Frutti di mare owszem – jakieĹ „robalki” z oĹmioma ramionami zakoĹczonymi przyssawkami lub te wydĹubane z muszelek – znamy tÄ opcjÄ chyba wszyscy.
» więcej...