Dzisiaj jest czwartek, 25.04.24, imieniny: Erwiny, Jaroslawa

Smaczne pisanie

Cantucci - suchary dla oka, raj dla podniebienia

Autor: Ewa Inn, data dodania: 06-04-2010 Cantucci - suchary dla oka, raj dla podniebienia

Nie wiedziałam o ich istnieniu do czasu, gdy obejrzałam pewien program kulinarny. Pani piekła średnio reprezentacyjne suchary i tak je zachwalała, że postanowiłam je upiec. A gdy już upiekłam i skosztowałam, zakochałam się w nich bezwarunkowo.

» więcej...

Czas Wielkanocy - czas pasztetu

Autor: Ewa Inn, data dodania: 31-03-2010 Czas Wielkanocy - czas pasztetu

Wielkanoc w kuchni jest czasem kulinarnych popisów, przy czym skłaniamy się wtedy bardziej ku tradycyjnym potrawom, niĹź nowatorskim eksperymentom. Dzięki temu pojawiają się na świątecznych stołach jaja, wędliny, pieczenie, sałatki, ciasta, roztaczając te same, znane często od wielu pokoleń cudowne zapachy.

» więcej...

Solianka - rosyjskie klimaty na naszym stole

Autor: Ewa Inn, data dodania: 25-03-2010 Solianka - rosyjskie klimaty na naszym stole

Mowa o jednej ze słynniejszych zup rosyjskich. Nie wiedziałam o jej istnieniu, póki nie zawitałam do pewnej ukraińskiej restauracji w Krakowie. Odkryłam wtedy zaskakującą mieszankę subtelnych smaków, której nawet nie potrafiłam zdefiniować.

» więcej...

Golonka zimową porą

Autor: Ewa Inn, data dodania: 17-12-2009 Golonka zimową porą

Na tłuściuchną goloneczkę, która często odpycha gigantyczną ilością kalorii, w mroĹşne dni spoglądamy przychylniejszym okiem. Pora roku sprzyja – zimą mamy mniej pomysłów na wypełnienie wolnego czasu, za to większą ochotę na konsumpcję kalorycznego poĹźywienia.

» więcej...

Zapach pieczonego chleba w naszej kuchni

Autor: Ewa Inn, data dodania: 21-10-2009 Zapach pieczonego chleba w naszej kuchni

Zawsze wydawało mi się, że chleb własnoręcznie upieczony przekracza moje możliwości. Skazana więc byłam na pieczywo kupne, starając się zapominać o ulepszaczach, jakie spożywam wraz z każdą kromką chleba. Aż w końcu powiedziałam stop spulchniaczom, przyśpieszaczom i odpleśniaczom.

» więcej...

Ryba po japońsku

Autor: Ewa Inn, data dodania: 20-09-2009 Ryba po japońsku

Czasem zdarza nam się być u kogoś i zostać poczęstowanymi potrawą, której wcześniej nie znałyśmy. Bywa, Ĺźe ta potrawa po skosztowaniu wzbudza nasz zachwyt i pada wtedy pytanie „Co to takiego? Jak to zrobiłaś?”.

» więcej...

Krewetki i grzyby mun - główne gwiazdy dania

Autor: Ewa Inn, data dodania: 13-09-2009 Krewetki i grzyby mun - główne gwiazdy dania

Gdy mamy juĹź dość klasycznego schabowego z ziemniakami, zawsze moĹźemy sięgnąć po nieco egzotyki w naszej kuchni. To nie grzech czerpać pomysły i składniki z kuchni innych narodów. Dziś więc zamiast schabowego na talerzu pojawi się drzewny grzyb i smaczny owoc morza.

» więcej...

Pizza romansująca z Anchois

Autor: Ewa Inn, data dodania: 22-08-2009 Pizza romansująca z Anchois

W kuchni jak w Ĺźyciu – nuda nie jest pożądana. Dlatego warto co jakiś czas pokusić się o jakieś urozmaicenie. Ryba na placku droĹźdĹźowym, to chyba nie jest popularna wersja pizzy, prawda? Frutti di mare owszem – jakieś „robalki” z ośmioma ramionami zakończonymi przyssawkami lub te wydłubane z muszelek – znamy tę opcję chyba wszyscy.

» więcej...