Smaczne pisanie
Ryba po japoĹsku
Autor: Ewa Inn, data dodania: 20-09-2009Czasem zdarza nam siÄ byÄ u kogoĹ i zostaÄ poczÄstowanymi potrawÄ , której wczeĹniej nie znaĹyĹmy. Bywa, Ĺźe ta potrawa po skosztowaniu wzbudza nasz zachwyt i pada wtedy pytanie „Co to takiego? Jak to zrobiĹaĹ?”.
Tak wĹaĹnie zareagowaĹam ja, gdy w czasie wizyty u przyjacióĹki miaĹam okazjÄ poznaÄ nowe danie. Nie omieszkaĹam poprosiÄ o przepis i teraz moi goĹcie podobnie reagujÄ , gdy czÄstujÄ ich tÄ pysznoĹciÄ .
Ryba po japoĹsku – takÄ nazwÄ nosi potrawa, chociaĹź nie jestem przekonana czy ta potrawa jest rodem z japoĹskiej kuchni. ZwaĹ jak zwaĹ! WyglÄ da apetycznie i smakuje wybornie. Polecam!
Ryba
1 kg ryby (dowolna, Wasza ulubiona, np. mintaj, panga) – kroimy jÄ na mniejsze kawaĹki, przyprawiamy, zanurzamy w gÄstym cieĹcie naleĹnikowym (szklanka mÄ ki, póĹ szklanki wody, jajo, sól, pieprz), dobrze przyprawionym i smaĹźymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Mieszanka warzywna
SĹoik ogórków konserwowych , sĹoik papryki konserwowej, 3 duĹźe cebule – kroimy w drobnÄ kostkÄ, mieszamy wszystko.
Zalewa
1 szklanka wody, 1 szklanka oleju, 1 przecier pomidorowy, 3 duĹźe ĹyĹźki ketchupu, przyprawy (ostre) – poĹÄ czyÄ to wszystko i zagotowaÄ.
PrzekĹadamy warstwy
Na dno miski wykĹadamy kolorowÄ warstwÄ warzyw, na niÄ ukĹadamy warstwÄ usmaĹźonych kawaĹków ryby, potem znów przekĹadamy warzywami i tak aĹź do wyczerpania skĹadników, przy czym ostatniÄ warstwÄ sÄ warzywa. To wszystko zalewamy gorÄ cÄ zalewÄ . Podajemy na zimno.